Assalamualaikum..
Ramadhan bakal menjelma...sana sini meraikannya dengan kenduri tanda kesyukuran datang nya kembali ramadhan Al Mubarak. Keluarga kami juga mengambil kesempatan untuk berkumpul. Tentulah nak bawa ole-ole atau pot luck.
Akak memang dah merancang awal lagi nak buat Kerabu Sotong sebagai pembuka selera,
Memang sedap bila makan bersama lauk lauk lain yang beraneka jenis...juga lauk kebangsaan N9.. MLCP..
Nanti boleh buat buka puasa ya,,,mudah dan cepat...
KERABU SOTONG ALA THAI
Sumber: YatieKitchen
Beli sotong yang segar, potong dan cuci bersih. Dalam 500 gm sotong.
celur sebentar angkat dan terus masukkan kedalam air berais supaya sotong segar. Jangan celur terlalu lama nanti sotong liat..agak2 dia gebu tu boleh la angkat.
Bawang putih 3 ulas diketuk aje dengan kulit-kulit sekali. Tekan aje dengan pisau...habih citer. Cili akar merah dan hijau ikut suka pedas masing-masing.
Blend dalam pengisar kering tapi jangan sampai halus. Guna batu tumbuk pun boleh..2-3 sudu besar air asam jawa pekat. 2-3 sudu besar sos ikan @nampla.
Limau nipis 3 biji diperah ambil airnya dan masukkan juga kulit limau yg telah di perah tadi. Pastikan tiada biji limau ya...nanti pahit kerabu tu...
Jangan lupa daun ketumbar hiris kasar...kalau nak letak kacang panjang pun boleh...potongla sesuka hati ya.. opst...tomato jangan lupa...ambil yg merah kehijauan. Hiris nipis...kalau tomato ceri belah 2 aje,
Satukan semua dan gaul rata. Letak gula lebih sikit untuk seimbangkan rasa. Kalau perlu bubuh garam..tp sos ikan dah masin. Yang penting kena pandai main rasa yang seimbang baru enak..Akak suka daun ketumbar banyak-banyak...baru naik bau ala-ala thai tu....
nampak sedap nya....memang macam dari Thailand :)
ReplyDeleteboleh lah cuba lepas ni
Ya memang ala ala resepi dari Thailand. selamat mencuba. Tkasih.
ReplyDelete