Assalamualaikum wbh...
Salam rindu dari saya kepada pengunjung Sentuhan Azian. Terlalu ingin selalu bersama berkongsi idea
memasak tetapi masa begitu terhad untuk itu memandangkan juga acara masak memasak yang di laksanakan
di rumah telah jatuh kearah masakan 'asal sempat'.
Jadual rutin harian saya berubah 100 peratus lebih-lebih lagi tuan punya diri juga agak kurang sihat. Doakan
kesejahteraan keatas saya dan dipermudahkan segalanya ya.....
Teringat kembali ketika abah saya masih di tahap awal terkena serangan stroke. Beliau masih mampu makan
makanan yang lembut-lembut. Sebagai anak yang memahami kesukaan abah, saya cuba memenuhi
kesukaannya terhadap manisan dengan membuat Bubur Som Som.
Betapa gembiranya saya apabila habis Bubur Som Som itu di makannya. Lebih teruja ketika saya suap
dan di tanya nak lagi, abah menganggukkan kepala. Senang sikit hati ada makanan yang di makannya
memandangkan yang lain beliau menolak.
Tapi kini tiada makanan yang mampu saya masak untuk abah memandangkan dia kini terlantar di hospital dan
hanya mampu di berikan susu melalui tiub sahaja. Semuga Allah memakbulkan doa saya agar abah cepat
sembuh dan di permudahkan segalanya ...
Selalunya saya tak sukat pun adunan Bubur Som Som ni jika mengikut resepi saya. Tapi kali ini saya
mencuba resepi dari Che Ct Delima kita... Begitu tertarik dengan kelembutan kuih tersebut.
Resepi Che Ct menggunakan sedikit tepung hong Kwee .
Memang sedap ..lebih-lebih lagi dimakan dalam cuaca panas dan di simpan bubur som som itu didalam peti
sejuk sebentar.....
BUBUR SOM SOM
Sumber: http://www.sitidelima.com/
BAHAN-BAHAN
1OOgm tepung beras
30 gm tepung Hong Kwee
500 ml santan
500 ml air
(saya guna 1000ml santan)
1 tsp garam
1 helai daun pandan.
CARA MENYEDIAKAN:-
1. Campurkan kesemua bahan dan kacau sehingga larut.(kecuali daun pandan)
2.Masukkan daun pandan dan masak di atas api kecil sehingga agak likat.
3. Bahagi dua dan warnakan mengikut citarasa.
4. Tuang kedalam acuan yang di lengser dengan sedikit minyak mengikut citarasa masing-masing.
5. Sejukkan dan masukkan ke dalam peti sejuk sebentar.
6. Hidang bersama air gula kabung.
AIR GULA:-
1 Keping gula kabung
2 sudu gula kasar
1000ml air
1 helai daun pandan
CARA MENYEDIAKAN:
Masak kesemua bahan hingga larut dan menggelegak. Tapis dan sejukkan.
3 comments:
K.Gee doakn abah azian cepat sembuh...
smg ayah akak cepat sihat... ameeeennn..
as-salam
sedapnye bubur som2 ni kalau dimkn sejuk2..Yum yummm..
Post a Comment