KLIK KLIK NUFFNANG

Friday, April 11, 2014

Shawarma Kebab


Bila saya di beritahu oleh anak saya Ikmal bahawa teman nya sukakan Shawarma Kebab yang saya buat dulu, saya teringatkan yang post untuk itu sebenarnya telah di sediakan. Saya terlupa nak upload..masyaAllah!

Kami sekeluarga memang suka makan kebab...tak kiralah apa jenis kebab. Ikmal bercerita bahawa kawanya suka makan kebab ibu yang ada terung goreng..sebenarnya memang kami pun suka! 

Teringat saya ketika di Mekah tahun lepas...saya teliti apa yang ada dalam kebab tu...memang dah target bila balik nanti nak buat seperti itu...kalau pun tak serupa, hampir sama pun dah cukup baik...
Bila makan di Saba Cyberjaya...begitu juga...alamak lamanya tak makan kebab kat Saba...


Saya sering memborong bahan makanan arab di Mahnaz Shah Alam.. Di situ dah jadi tempat saya mendapatkan roti pita /wraps , rempah ratus Arab, kurma, jus buah buahan dan sebagainya...

Oleh kerana anak-anak saya kurang suka serabut (sayur ler) maka saya hanya letak terung goreng aje...
Shawarma saya ni hanya ada fish finger dan chicken nugget..itu aje yang ada dalam fridge...jadi la...
next time boleh target bila panggang ayam..boleh juga buat Shawarma..                                               

memang mudah nak buat, hanya perlu gorengkan fries, nugget, fish finger dan terung. Potong seperti jejari susun elok elok di atas wraps dan taburkan sedikit daun ketumbar (penyedap rasa). Picitkan thousand island/ mayonies,sos cili (citarasa malaysia) dan sedikit olive oil jika ada. Gulungkan dan grill sebentar di atas grill pan...
So simple tapi sedap dan kenyang...
Jamu mata ajelah kita ya...ni gambar lama... esok-esok kita buat ya...

1 comment:

cheq da said...

Boleh cuba nanti nmpk menyelerakan mknan arab ni