Saturday, November 2, 2013

Bendi dan Tempe Goreng Bertelur


Assalamualaikum wbr. 
Menu ringkas yang saya utara kan pagi ini saya perolehi dari program tv EC Inpirasi hyppTv. Dapur bujang bersama Fendi (balas). Walaupun resepi yang di ajar mudah-mudah belaka ya la untuk orang bujang keutamaannya, saya seronok menontonnya dan adakala berminat dengan masakan yang di ajar. 

Inilah salah satu idea masakan yang di beri. Cuma saya tambahkan tempe sebab ada stok tempe dalam peti sejuk jadi saya pun masukkan ajelah tempe goreng. Hasilnya memang sedap dan saya suka meratah gitu ajer sayur ni..ranggup ajer bendinya dan tidak berlendir. Resepi ringkas tapi sedap. Tak rugi mencuba....


BENDI DAN TEMPE GORENG BERTELUR.

BAHAN-BAHAN

10 batang bendi

1 peket tempe

5 biji cili merah

5 ulas bawang merah

2 ulas bawang putih

3 biji telur

garam dan gula secukup rasa

1 tbsp sos tiram (saya tambah)

CARA MENYEDIAKAN:-

1. Potong bendi menyerong. Potong tempe mengikut citarasa (elokla nipis sedikit) dan lumurkan sedikit garam dan kunyit pada tempe.

2. Goreng sebentar bendi dan angkat. Jangan terlalu layu. Cukup masukkan kedalam minyak panas dan kacau-kacau kemuduan angkat dan toskan.

3.Gorong pula tempe dan ketepikan. 

4. Tumbuk cili merah, bawang merah dan putih. Tak perlu terlalu halus.

5. Tumiskan kedalam kuali yang telah di panaskan minyaknya (lebih kurang 4 tbsp) dan masak sehingga naik bau wangi.

6. Masukkan sos tiram, garam dan gula secukup rasa. Kacau rata.

7. Pukul sedikit telur didalam mangkuk dan tuangkan kedalam kuali . Kacau rata seperti membuat scramble egg. Bila telur agak mula berketul sebati bersama cili, masukkan tempe dan bendi. 

8. Kacau sebati dan angkat. Sedia untuk dimakan.


6 comments:

Cendana Kasih said...

sedapnyer kak !! terliur plak saya ni.. hari tu ada beli bendi, tp sampai terlupa kat dlm fridge... last2 cik tong gak yg kenyang

Gee® said...

Sedapnya meratah lauk macam ni kan Azian... bendir dn tempe mmg fav k.gee...

Rose Azadir said...

Salam…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer…

Rohah said...

Sedapnye...suka masak bendi buh telur

Bbwana adienia said...

salam kenal dr SRC..

saya datang sini dan follow..sudi la singgah ke blog saya ya di www.dapurjirankuberasap.blogspot.com.tq

mama sara nur said...

Assalam
Satu kelainan ni tp menarik
Suka tempe dan bendi