Sunday, September 16, 2012

4 tahun sebagai blogger...


Assalamualaikum.
Nasib baik tak terlepas nak wish 4th anniversary kat blog saya ni  AZIAN COLLECTIONS.
Diam tak diam dah 4 tahun berlalu saya sebagai blogger. 


Sebenarnya susah juga nak kekalkan selama 4 tahun ni...banyak suka dan duka. Terutamanya yang melibatkan hati dan perasaan. Tapi Alhamdulillah dapat saya lalui semuanya. Seperti yang saya catatkan di pengenalan blog saya...Sentuhan Anugerah Ilahi Pada Diri Untuk Mereka Yang Menghargai..Itulah yang saya selalu ingat! 


Memang asalnya saya terlalu ingin kongsikan resepi yang selalu saya masak dan di sukai anak-anak, keluarga dan tetamu yang datang. Tetapi bila permohonan anak saya untuk ke Student exchange di USA di luluskan , semangat nak tulis resepi kat blog berkobar-kobar. Saya mahu anak saya boleh buka blog dan masak makanan yang selalu dia makan di sini. Almaklumlah dia tinggal bersama host parent mat saleh kat sana di usia 17 tahun, begitu meresahkan saya....



Bermula dari situ minat saya semakin berkembang apabila saya rasa khidmat saya menulis resepi di perlukan bila ada yang menghantar e-mail bertanyakan resepi dan bila mereka cuba mereka turut suka...
Tapi ada juga yang memandang sepi blog kerdil saya ini...bila saya post resepi tak nampak tapi bila blogger fofular post resepi saya dia nampak pulak!. Tak pa....yang penting ikhlas. Siapa yang suka silakan...kebanyakan resepi saya ni adalah yang jarang di beri oleh blogger lain. Saya puas bila dapat berbuat begitu disamping mencuba resepi dari teman-teman blogger lain.
Nak tengok apa resepi saya yang pertama.....Hahaha....budak baru belajar...bila tengok nak gelak pun ada.
Pada ketika tu nak buat special link pun tak reti lagi.....


Setelah bertahun saya menulis dengan kadang kala timbul hari-hari dan ada kala sekali sekala, saya sedang mencari waktu untuk membuat perubahan. Mungkin bila semua anak-anak dah kesekolah di tahun hadapan saya punya sedikit waktu terluang. InsyaAllah.


Apapun hanya ucapan terima kasih yang tak terhingga kepada semua yang sudi singgah, membaca, meng c&p resepi, mencuba dan memberi komen....Tanpa kalian mungkin AZIAN COLLECTIONS hanya tinggal nama tanpa isi.....Opst...terima kasih tak terhingga kepada yang sudi KLIK kat Mr NUFFNANG tu...
Alhamdulillah bila tengok ada yang klik dan ada sedikit hasilnya semakin bersemangat nak mengupload resepi baru...hehehe bye!

11 comments:

Cendana Kasih said...

tahniah kak...dan terima kasih sbb berkongsi resipi yang marbeles dan jadi kawan saya :)

azian said...

terimakasih Mah atas segala-galanya..

Rohah said...

Tahniah buat akak untk ulangtahun ke-4 blog akak,moga terus maju..

inahar ali said...

salam rindu yan..tahniah ye sbb berjaya ke angka 4 tahun..alhamdulillah akak rasa semua pahit manis spjg berblog tu adalah pengalaman & pengajaran berguna utk kita kan! yg penting kita jujur & happy berkongsi resipi dgn org lain! thanx for sharing resipi2 yg marveles semuanya..muaaah!!

mama sara nur said...

assalam
tahniah buat Azian collections dahpun 4 tahun lama tu kak
saya lg baru blm mencecah 1 tahun...kadang2 merasai apa k.Azian rasa itu...blog baru lagilah tak pandang sebelah mata pun oleh blog2 popular ni tp ada jg yg sudi alhamdulillah sgt2 gembira ada teman blog
suka dgn resepi2 disini tq ye sudi share..sy penah cuba kuih cara memang jadi dan besttt

ijayuji said...

Salam kak azian! tahniaaaaaaahhhhhh dah 4 tahun :-)) kitanya blog pun terlupa dah berapa tahun sbb jarang celebrate ececece... sian kan :D

KakAsma said...

Salam Azian,
tu dia tak sangka kan diam diam dah 4 tahun yer..tahniah!!!!
tak per tu yang penting kita ikhlas dengan apa yang kita buat..akak pun lama dah tak bersiaran..tapi hari nie datang sini nak ucapkan Tahniah..teruskan berkarya yaaa...

sudipVSsenduk said...

tahniah Azian... 4 tahun lama tu! pengalaman buat kita matang kan.

saya je yg masih terkedek-kedek :(

Anonymous said...

salam yan...tahniah satu kejayaan utk kekal selama 4 tahun dalam dunia blogging.....jgn putus asa..teruskan penulisan yg lahir dari naluri...kak ham dah melupakan dunia blogging...selamat tinggal dunia blogging..tapi tetap bw ke blog rakan2...

azian said...

ROHAH,
terima kasih.

Kak Inahar, Rindu akak juga...Thanks atas segala-galanya...

Mama sara nur,
Kita lalui semuanya dgn tabah ya. tq selalu jenguk azian collections.

Ijayuji,
Tkasih....kdg-kdg kita terlupa ya...

KakAsma..
Terima kasih byk2 jenguk sini ya...sayang akak...

sudipVsenduk,
Tkasih...saya dulu pun terkedek2 jg...


azian said...

Kak Ham,
itu la..dah memang minat, susah jg nak berhenti berblog ni wlupun kdgkala mcm syok sendiri...Dtg2 la selalu kat sini ya..meriahkan suasana hehehe...