Monday, April 23, 2012

BLUEBERRY RED VELVET CAKE





Memang hot kek ni satu ketika dulu. Bila buka FB atau blog memanjang ajer ada gambar cik Velvet ni.

Saya pun tak ketinggalan jugak membuatnya waktu tengah hot tu....tapi just cupcakes ajer....

Untuk surprisekan 'kakak' kat Melaka. Bolehlah tengok kat sini ya....




Buat kek ni untuk sambutan harijadi juga...tapi untuk anak keempat saya Imran. Dah 12 tahun anak ibu itu...

Tahun ni akan menghadapi peperiksaan UPSR dan PSRA. 

Bila ditanya nak kek apa? Kek coklat ker Red Velvet Cake? Dia kata nak si merah jugak...





Tapi kali ni saya buat sedikit kelainan. Saya buat Blueberry Red Velvet Cake. Ada inti blueberry di antara 

layer kek itu . Alaaa....macam kek blackforest tu....

Saya kurangkan penggunaan cuka dan gunakan buttermilk. Jadi taklah terasa kemasaman cuka berlebihan.

Bila bersatu Red Velvet Cake itu dengan blueberry filling...memang sedapppp!




Untuk frosting, saya gunakan cream cheese. Dah lama tak buat kek sejak belajar dulu skill mendecor saya

 juga agak kurang kemas. Kena praktis selalu baru lah dapat hasil yang memuaskan hati....


BLUEBERRY RED VELVET CAKE

BAHAN-BAHAN

21/2 Cawan tepung kek

2 tbsp serbuk koko

60 gm pewarna merah

1 tsp baking powder

1 tsp garam

11/2 cawan gula

1/2 cawan butter

1 cawan buttermilk

2 biji telur

1tsp cuka

1tsp soda bikarbonat


CARA MENYEDIAKAN:-

1. Grisskan tin pembakar dan panaskan oven 160 darjah celcius atau mengikut oven masing-masing.

2. Ayak tepung bersama baking powder dan garam.

3. Satukan pewarna merah dengan serbuk koko dan gaul rata supaya tidak bergentel.

4.Pukul gula dan butter sehingga kembang dan masukkan satu persatu telur. Pukul lagi.

5.Masukkan serbuk koko merah dan gaul rata. Masukkan 1/3 tepung dan putar.

6.Masukkan pula 1/2 dari buttermilk . Kacau. Masukkan pula separuh tepung yang tinggal dan kacau lagi di ikuti lebihan buttermilk . Akhir sekali masukkan tepung dan gaul rata.

7. Masukkan soda bikarbonat kedalam bekas kecil dan tuangkan cuka. Tunggu sehingga hilang bunyi berdesir dan masukkan kedalam adunan kek tadi dan digaul rata.

8. Masukkan ke dalam tin pembakar dan bakar selama 40-60 minit.



CARA MENGHIAS:-

500 gm cream cheese

250 gm butter

200gm gula icing

1. Putar butter dan gula icing sehingga kembang. Masukkan cream cheese dan putar sehingga putih.

2.. Potong kek dua lapis. Sapukan air gula rata-rata di permukaan kek.

3. Ratakan cream dan diikuti blueberry filling. Lapiskan dengan layer yang pertama. Ulangi semula

untuk layer kedua.

4. Sapukan cream di permukaan dan keliling kek dengan nipis saja. Apabila telah rata, sapukan cream kembali .Kali ini lebi tebal sedikit.

5. Ratakan dengan spatula yang telah direndam di dalam air panas dan di lap kering.

6. Hias mengikut suka.....








2 comments:

INA said...

Salam Kak Azian..x pernah buat Cik Baldu Merah nie lagi..satu ari nak cubalah..kek akak tu nampak sungguh menawan..

mama sara nur said...

assalam
cantik deco kek ni
penah gak wat sekali, memang sedap
kan