Friday, August 12, 2011

NESTUM CHICKEN


Assalamualaikum.

Ramadhan mula bergerak pantas memasuki hari ke 12 . Sekejap ajer rasanya masa berlalu. Persiapan hari 

raya pula perlu di sediakan. Dah 12 hari lagilah berfikir-fikir nak masak apa ya.....

Jom kita cuba pula nestum chicken ni..... Selalu makan kat sebuah restoran Chinese Muslim di Puchong ni...Adam Ali.

Resepi begini memang sedap dimakan sewaktu panas-panas. Waktu sejuk pun sedap juga sebab gandingan 

rasa butter dan daun kari nya begitu menarik selera.

Ini pun dah masuk list makanan kegemaran anak-anak saya selain butter prawn. Nak buat pun senang!



Rupa n rasa dah sama dgn kat Adam Ali, tak tau lah resepi sebenarnya bagaimana.


NESTUM CHICKEN

BAHAN-BAHAN

2 keping dada ayam/isi ayam

lada sulah

1 tbsp sos tiram

Tepung jagung

1 cawan nestum

2 biji putih telur

daun kari

cili padi
(hiris nipis. lebihkan jika mahu pedas)

50 gm butter

garam secukup rasa

2 tbsp gula kastor

CARA MEMASAK:-

1. Hiris nipis isi ayam. Lumurkan bersama sos tiram dan lada sulah. Biarkan sebentar.

2. Sebelum menggoreng celup di dalam putihh telur dan di lumur bersama tepung jagung satu persatu. 

3. Goreng di dalam minyak penuh yang panas (.  jangan di masak sehingga garing cukup sekadar hampir garing) Angkat dan toskan.

4.Cairkan butter di dalam kuali, Masukkan cili padi  dan daun kari. Bila agak kekuningan perlahankan api.

5. Masukan nestum,garam dan gula. Gaul rata.

6. Akhir sekali masukkan ayam yang telah di goreng, gaul rata dan angkat.


5 comments:

Diana @ Melley Mey said...

menarik... x perna lg buat ayam nestum.. nampak sedap tu.. boleh masuk list dulu... ;)

cikmanggis said...

sedapnya azian..anak anak mesti suka menu sebegini..selamat berpuasa

Cikguzam said...

Salam Puan Azian,
Wahhhhh, rasanya tak pernah lagi saya makan ni....

Lovely Kitchen said...

Salam ramadhan kak...lama sungguh e-na x singgah sini...

Orange Daisy said...

Dah try, memang sedap.. Thank you sis..:-)