Wednesday, April 13, 2011

SPAGETTHI IBU



Tiada siapa yang menolak jika saya masak spagetthi. Dalam sebulan pasti 2-3 kali menu spagetthi ini akan 

terhidang. Sebenarnya inilah menu saya jika 'malas' masak  atau pun ada kerja lain yang perlu saya bereskan. 

Anak saya Ikmal pernah bertanya kepada saya mengapa spagetthi yang saya masak tidak masam seperti 

yang di makan di tempat lain. 'spagetthi ibu lebih sedap!' Wah kembang sungguh bila di puji begitu ...

Sebenarnya sos nya telah saya ubahkan mengikut selera anak-anak....bak kata orang tekak orang Malaysia 

la.....

Untuk Ikmal, peminat setia Spagetthi ibu (asyik makan berulang kali) jom kita tengok macamana ibu masak ..  

nanti boleh buat sendiri...tapi ingat...dah masak kena kemas tau!...hehehe




kena ada cendawan butang, Extra virgin olive oil (EVOO)


Tomato untuk rasa masam dan bawang besar pemanisnya pula.....



Panaskan sedikit EVOO.

Tumis kan bawang putih kisar(3-4 ulas) dan 4 tbsp cili kisar hingga naik minyak....



Masukkan pula daging kisar
 ( kerana daging kisar kurang saya campurkan daging yang dihiris nipis)



Dan yang ini jangan lupa...klu tak da bole gantikan dengan

tomato pure...tambah kan aje spagetthi spice yang ada di jual di

pasaraya.



Haaa...inilah bahan penyedap untuk anak tekak orang Malaysia...sos cili!

Kita masukkan dalam 4-5 tbsp...ok.


Akhir sekali masukkan tomato,cendawan butang ,bawang penyedap rasa.

secawan air ,2 tbsp gula dan jangan lupa garam dan serbuk oregano atau 

tambahkan rosemary....

Masak hingga agak pekat.

Oh yer...jangan lupa rebus spagetthi dengan sedikit garam dan bebarapa titik minyak masak. 

Toskan dan gaul rata sedikit butter.


2 comments:

Chik Mimi said...

kak yan nak copy paste tau

azian said...

no prblm Cik Mimi, silakan...