Friday, December 31, 2010

Strawberry Cheese Tart


N3 terakhir untuk tahun 2010. Projek untuk menghabiskan stok Cream Cheese yang telah saya beli di BWY 

tempohari. Kebetulan masih ada lagi  Strawberry filling di dalam fridge. Maka terhasillah Strawberry Cheese 

Tart untuk makan-makan anak-anak di rumah. Semuga segala yang pahit yang saya lalui di tahun 2010 

akan hilang dek kemanisan tart strawberry ni .Terlalu banyak kenangan yang agak kurang memuaskan telah 

berlaku sepanjang tahun 2010. Antaranya peristiwa beg tangan Coach kesayangan saya yang di beli oleh 

seorang teman di USA telah diragut di hadapan rumah membawa pergi juga sebuah kamera yang sering saya 

gunakan untuk mengambil gambar masakan saya.

Tahun ini juga telah mengheret saya menjadi seorang yang harus bersabar menghadapi kerenah dan sikap 

 insan yang mula menonjolkan 'true colour' dengan kata-kata dan perbuatan.   Menerima akan apa jua seadanya....

Semuga semuanya akan menjadikan saya lebih tabah dan cekal bukan kerana kita akan meraikan New Year tetapi  esok tanggal 1111 adalah 

merupakan tarikh yang amat bermakna buat saya.....


STRAWBERRY CHEESE TART

BAHAN-BAHAN

100 gm butter

220 gm tepung SPF

1 biji telur gred B

35 gm gula kastor

secubit kecil baking powder

1 tbsp powder milk


CARA MENYEDIAKAN:-

1. Putar sebentar butter dan gula. Masukkan telur dan putar lagi hingga sebati.

2.Masukkan tepung yg telah di ayak bersama baking powder sedikit demi sedikit dan uli cepat supaya  butter

tidak mencair oleh kepanasan tapak tangan.

3. Tekan-tekankan adunan di dalam acuan tart dan kemaskan dgn pisau/spatula permukaannya.

4. Bakar 160-C selama 10-15 mengikut oven masing-masing.


CREAM CHEESE

BAHAN-BAHAN

250 gm Cream Cheese
( philladelpia/tatura)

1 biji telur

20 gm whipped cream

20 gm butter


CARA MEMBUAT:-

1. Putar semua adunan hingga kembang.

2. Masukkan cream kedalam piping beg dan picitkan sedikit di dasar tart shell. 

3. Picitkan pula Strawberry filling dan tutup filling dengan Cream Cheese.

4. Bakar sehingga cream agak naik membulat permukaannya. 


3 comments:

HaSue said...

salam kak...semoga berlalu yg pahit semua tu yer..dan yg manis mudah2an bakal berlaku...bestnya org tu nyer besday esok semua nombor 1.hehee..happy besday kak..advance skit jer..hehe

azian said...

Thanks Sue...muah muah muah....

Dahlia Nawi said...

salam, kak azian, sy dh buat puding trifle mcm kak azian, tapi .ihihhi.sudi2 bertandang la ke blog sy ye, tgk pudingnye, dh berkuah jadinye...uhhuuh