Monday, December 6, 2010

Karipap Daging


Assalamualaikum semua dan selamat sejahtera di pagi yang ceria ini .Sungguh syahdu di pagi yang nyaman ini 

walaupun hampir pukul sepuluh pagi.Terdengar kicauan burung yang singgah di taman menghirup manisan dari 

pohon 'rangoon creeper' yang mengeluarkan bauan yang semanis buah rambutan. Terdengar juga jeritan 

kegembiraan  anak kecilku Lisa sedang mandi di 'kolam' kanvas nya....

Semuga semuanya mendamai dan membahagiakan..InsyaAllah lebih-lebih lagi kita akan memasuki tahun baru 

hijrah beberapa jam dari sekarang.Kepada teman-teman jangan lupa membaca doa akhir dan awal tahun seperti di sini

Saya telah pun mengantung 'langsir baru' dan semuga segalanya menjadikan saya semakin bersemangat untuk 

berkongsi resepi yang sejak akhir-akhir ini ekoran dari kehilangan kamera saya dan kegagalan berfungsi 

kamera Ashiqin membuatkan saya kurang meng 'upload' resepi. Kini saya hanya menggunakan kamera dari 

talifon yang kadangkala gambarnya kurang memuaskan. InsyaAllah jika ada rezeki saya bercadang untuk 

meninjau DSLR pula kerana kebetulan anak saya memerlukannya untuk semester kali ini.

Pagi ini saya menyediakan Karipap Daging untuk sarapan pagi. Menggunakan resepi yang telah saya gunakan 

sejak dari dulu kerana keluarga saya memang menggemari sangat-sangat kuih Karipap.Kebetulan inti karipap 

masih ada dalam freezer maka saya hanya perlu menguli kulit nya saja. Kulit karipap ini saya pelajari dari jiran 

ketika tinggal di Menara Sri Cendana dulu iaitu Kak Miah. Dengan keikhlasan dan keberkatan ilmu yang 

diberi ianya sentiasa memuaskan hati mereka yang memakannya.Kepada mereka yang ingin mencuba 

silakan....


INTI KARIPAP

BAHAN-BAHAN

300 gn daging
( cincang/potong kiub kecil)

4 Ulas bawang merah*

2 Ulas bawang putih*

sehiris halia*

1 Peket rempah kari daging
(saya guna Babas /cairkan  dgn sedikit air)

2 sudu makan cili kisar

4 biji kentang 
(potong kiub)

1 biji bawang besar
( cincang/potong kiub)

daun kari/ sup
(salah satu ikut suka)

garam n gula secukup rasa.


CARA MENYEDIAKAN:-

1. Tumbuk bahan yang bertanda *.

2. Goreng daun kari ( jika guna daun kari) dan masukkan bahan yang ditumbuk .Masakkan hingga kekuningan.

3. Masukkan cili kisar dan rempah kari . Masak api kecil hingga agak garing.

4. Masukkan daging cincang dan kentang, gaul rata.Masukkan air separas kentang dan daging.Masak hingga pekat /hampir kering.

5. Bila pekat masukkan garam dan sedikit gula. Masukkan bawang cincang dan masak hingga pekat.

6.Masukkan daun sup (jika guna daun sup). Gaul rata dan angkat.Sejukkan.



Karipap menggelembung fav suami saya.


KULIT KARIPAP

BAHAN DIPERLUKAN

1/2 kilo tepung

1/2 cawan minyak masak
1 tbsp marjerine
Air panas bercampur sedikit garam secukupnya


CARA MENYEDIAKAN:-

1. Masukkan marjerine dan gaul rata bersama tepung.

2. Panaskan minyak dan curahkan kedalam tepung.Gaul rata menggunakan sudu. 

3.Masukkan air panas bergaram sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut .

4. Ambil sedikit tepung, bulat-bulatkan dan gelek nipis. 

5. Masukkan inti  dan lipat dua. Tekan-tekan hujung permukaannya dan kelim.

6. Goreng karipap dalam minyak penuh dan api yang sederhana. Masak hingga kekuningan dan angkat serta 

toskan minyaknya.

Nota: Untuk mendapat karipap yg menggerutu, Panaskan minyak hingga betul-betul panas dan masukkan karipap. Bila kulitnya mula menggelembung kecilkan api dan terus memasak hingga kekuningan.


9 comments:

HALAMANKU said...

Salam K.Azian.. Salam Maalhijrah.. semoga lembaran baru dan terhapus dosa yang lalu.. jgn lupa baca doa akhir n awal tahun.. Akak feberet Karipap.. laju2 datang hu hu hu nak tapau kakakKu he he he rajinnyer..

indahhouse said...

salam kak azian,
Oh, saya suka karipap yang ada daging/ayam nih!

Azian Nd said...

Wkmsalam Erma,
Karipap memang ramai yng gemar...haaa...bungkus sendiri yer...hihihi

Azian Nd said...

Wkmsalam Nur...
Akak juga....

EmbunRosaliza said...

salam maal hijrah..ank kita pun suka karipap ni, tp mamanya kureng rajin hihihi

hana said...

salam kak.yan cayang... nih dtg nak makan `gyoza` mesia aka karipap! hihihi... ader lg tak?? nakkk byk2... kekeke.. salam maal hijrah kak yer..

Azian Nd said...

Kak Rosaliza....saya tu tgh time rajin laa...hihihi

Azian Nd said...

Wkmsalam Hana, Hana punya pasal akak buat byk2...jgn risau....

aeinio said...

ini barulaa karipap.. hehehe