Tuesday, October 12, 2010

PANDAN SERANI


Pagi yang nyaman memberikan ingatan kepada saya untuk mengambil gambar Pandan serani di halaman belakang rumah.

 Baru sahaja menanam nya untuk kegunaan sendiri yang selama ini hanya minta dari teman sekolah 

yang kebetulan tinggal hampir dengan saya walaupun telah mengetahuinya sejak dari zaman remaja lagi....

Kepada teman yang ingin tahu bagaimana rupanya silalah tatap ia lama-lama supaya melekat di sanubari hihihi. 

Untuk info ianya hanya perlu digunakan sedikit sahaja dan perlu juga dicampur/blend bersama daun pandan 

biasa tu. Jangan guna banyak-banyak yer kerana baunya agak maung.

Jadi tak perlulah kita guna pewarna tiruan lagi and go for natural.  Khasiat yang terkandung dalam Pandan 

Serani tidak lah saya ketahui sebab belum mengkaji lagi cuma ambil dari segi pewarnanya ajer.....hihihi.

Hasilnya memang puas hatilah katakan. Tak percaya? Tengok ni.....




dan ini.......



dan ini pula daun pandan yang biasa tuuuu......


thanks Mr Google!



5 comments:

CIKGU ZAM said...

salam kak Azian,
apa khbar sekarang? maaf lama tak singgah saya agak kesibukan sedikit baru2 ni. Anyway, terliurrrr saya tgk kuih tepung pelita tu, dan tak sabar nak menikmatinye.......

azian said...

Wkmsalam C.Zam, akak sihat seadanya. Tq. Jangan terliur2, dah nak balik kan? nanti belasah ajer puas-puas hihihi....

Zuraina Zakaria said...

as salam. boleh tak saya dptkan anak pandan serani tu


Azian Nd said...

Zuraina Zakaria, Pandan serani saya telah pupus...

Zuraina Zakaria said...

terima kasih