Thursday, August 19, 2010

BOW TIE PASTA



Pada mulanya saya bercadang memasak spagetthi bolognise sebagai juadah berbuka. Tetapi bila telah siap 

sos di masak dan tiba untuk merebus spagetthi, spagetthi pula kehabisan stok dan yang tinggal hanya Bow Tie  

Pasta . Mungkin saya terlepas pandang kerana pembungkusnya ber'wajah' sama.

Mahu tidak mahu menu terpaksa di tukar menjadi Bow Tie Pasta Bolognise...hihihi. Kebetulan Beef Ball 

masih ada sekotak di dalam freezer maka saya grillkan ia sebentar dan di hidang bersama Pasta tersebut.( 

tiada dlm gambar sbb lupa nak letak)

Anak- anak saya awal lagi menolak untuk di buat ala-ala carbonara. Mungkin sebab terlalu lemak dan cepat muak . 

Sebagai pilihan yang lain saya membuat kuih Cucur Udang kegemaran suami.( next N3). Memang simple 

juadah berbuka kami sekeluarga. Yang penting semua puas hati dan Alhamdulillah kenyang.....

BOW TIE PASTA

Sumber: Azian Collections

BAHAN-BAHAN

1 Pekat daging cincang

4 Sudu besar cili kisar

3 Ulas bawang putih

1 tin sos spagetthi

1 biji bawang besar
( potong dadu)

6 biji tomato cherry
( potong ikut suka)

cendawan butang
(hiris)

Oregano

Gula & garam

Bow Tie Pasta

CARA MEMASAK:

1.Rebus pasta hingga lembut. Toskan dan lumurkan sedikit butter supaya tidak melekat.

2. Cincang bawang putih. Tumis bawang putih dengan sedikit minyak.( saya guna olive oil)

3. Masukkan cili kisar.(tekak melayu kena ada rasa pedas). Masak hingga terbit minyak.

4 Masukkan daging kisar dan masak hingga empuk.

5. Masukkan pula bawang besar dan cendawan.Gaul rata.

6. Tuangkan sos spagetthi kedalam daging dan juga cherry tomato dan sedikit serbuk oregano. Masukkan air jika perlu.

7. Masukkan gula dan garam secukup rasa dan angkat.

8. Tuangkan sos di atas pasta dan taburkan sedikit serbuk oregano.



2 comments:

ain said...

salam kak yan...cantik gak bow tie pasta tu. errmm..sama tak rasa ngan spagetti biasa tu..??

azian said...

Wkmsalam Ain,
Ya memang cantik dan bdk2 suka dgn rupanya. Rasanya pun lebih kurang aje dgn spagetthi biasa tu cuma lebih lembut sedikit.