KLIK KLIK NUFFNANG

Saturday, July 31, 2010

CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES


Brownies ini adalah sebagai kudap kudapan sepanjang perjalanan dan di Cameron Highland. Tempat 

percutian yang sering dikunjungi kami sekeluarga. N3 kali ini aku post dari Cameron Higland dalam cuaca 

yang sejuk dan mendamaikan.Itu hanya di dalam hotel tetapi kini Cameron Highland mula mengalami 

kesesakan jalan raya terutama di antara Kea Farm hingga ke Pekan Brincang tidak kira di waktu ini bukan 

school holiday. Cuaca ketika aku tiba iaitu lebih kurang pukul 3pm agak panas. Terasa perit juga sinaran 

matahari menyapa muka ketika kami berhenti menikmati skon dan teh di Tea Valley . Disaat ini cuaca mulai 

dingin dan selepas solat maghrib kami bercadang untuk ronda-ronda di pasar malam Brincang.

Aku sempat membuat Chewy Gooey yummy Brownies resepi dari MamaFaMi kita yang juga perolehi nya 

dari Sis 1mas2ra .Tetapi tidak bertopping agar mudah di bawa. Tq mama dan punca resepi itu..... Anak 

ketigaku Ikmal berkata 'sedap giler' hahaha... istilah remaja sekarang! Minta izin mama untuk memanjangkan 

resepi tersebut .Sorry yer kita C&P ia dalam bahasa Inggeris  kerana nak cepat makan brownies ni dengan 

secawan teh di balcony hotel ni....hihihi marilah join kita......



CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES
Source : MamaFaMi - Sis 1mas2ra

Ingredients :

250g butter ~ cut to small cubes
400g cooking chocolate ~ cut to small cubes
6 eggs
340g brown sugar
2 teaspoons vanilla essence
20g chocolate emulco
80g flour
60g cocoa powder
140g walnut/pecan/almond/macadamia (optional) ~ toasted

Method :

1. Layer a 12" x 12" tray with greaseproof paper and make sure the paper is longer than the tray , so that it'll be easier to remove the brownies from the tray.
2. Melt butter and cooking chocolate using double-boiler method. Set aside till lukewarm.
3. In a separate bowl, whisk eggs, sugar, vanilla essence and chocolate emulco using the hand whisk till the sugar dissolves.
4. Pour the butter and chocolate mixture into the egg mixture. Mix well.
5. Sift flour and cocoa powder and add in the toasted nuts. Add the flour into the mixture. Do not overmix.
6. Pour the mixture into the prepared tin and bake in a preheated oven at 160 C (if using a small oven) for 1 hour or till done. The temperature and the baking time depends on your oven.
7. Leave the brownies to cool completely before cutting. For better result, leave overnight.
8. You can top the brownies with ganache, eat them with icecream or custard sauce or simply enjoy them the way they are!





No comments: