Friday, August 14, 2009

MUSHROOM SAUCE LAMB CHOP


Steak dan Lamb Chop merupakan salah satu western food kegemaran kami seisi keluarga.

Jika dahulu kami hanya makan di restoran tetapi kini aku lebih gemar memasaknya dirumah.

Bukan sahaja dapat menjimatkan kos tetapi dapat menikmatinya dengan lebih puas. Terima

kasih kepada jiranku Laila yang sudi mengajarkan resepi yang ummmphh kepadaku. Masih

segar di ingatan pertama kali menikmati Lamb Chop yang dimasak oleh suaminya Sukhairi 9

tahun lalu sewaktu berbuka puasa dirumahnya yang juga merupakan aktiviti 'perkenalan'

memandangkan ketika itu keluarga kami merupakan antara yang terawal mendiami kawasan

perumahan ini...

Hidangan kali ini hanya menggunakan bahan yang ada dirumah.(Kes malas nak keluar rumah)

Dan pastinya anak-anak sangat suka kerana tiada sayur dan penuh dengan mayonise.


BAHAN-BAHAN

Bahan A

1 Kilo Lamb

2 Sudu besar stok ayam

2 Sudu serbuk Lada hitam

2 Ulas bawang putih
(ditumbuk halus)

Bahan B

1 Tin sup mushroom Campbells

2 Ulas bawang putih (tubuk)

Lada sulah

1/2 Cawan air


CARA MEMASAK:-

1. Gaul rata semua bahan A dan perap sekurang-kurangnya 1 jam.

2. Masak di atas kuali dengan sedikit butter.

3. Di dalam kuali yang sama setelah selesai masak lamb, dengan sedikit butter timis bawang putih hingga garing.

4. Tuang air, sup mushroom Campbells, garam dan lada sulah/ lada hitam . Masak sehingga pekat. Angkat dan hidang.

Nota: Hidangkan bersama hidangan sampingan seperti mash potato, french frys, kentang &
mayonise, brocoli rebus dan sebagainya.
Tambahkan black pepper untuk 'black pepper sauce'

2 comments:

Sofia said...

Assalamualaikum wbrt :)

Sedapnya... Nyum...nyum...nyum...

AZIAN DAUD said...

Wa'alaikumsalam wbrt.
Sofia, cubalah ....nanti baru tahu rasanya bagaimana.